Bakar

Bakar
gör jag i perioder.

De senaste dagarna
har det blivit mycket bakande.

Grahamsscones, chokladbollar
och två matbröd
från Leilas bok.
Vad annars!?:)

Recept här:

Saftig Lingonlimpa

Recept för två bröd:
4 dl varmt vatten
2 dl lingonsylt
1 dl olivolja
0,5 dl ljus sirap
1 kapsyl ättika
1 msk salt
1 msk hel kummin
1 msk hela fänlålsfrön
2 dl russin (det hoppade jag)
1 dl linfrö
1 pkt (12g) torrjäst
2 dl grahamsmjöl (hade inget hemma så blev rågmjöl istället)
2 dl rågsikt
10-11 dl vetemjöl special
  1. Blanda 40-50 grader varmt vatten med lingonsylt, olivolja, sirap, ättika, salt, kryddor stötta i mortel, (russin) och linfrö i en bunke eller assistent.
  2. Blanda torrjästen med mjöletoch rör ner det i vätskan lite i taget tills degen går ihop. Den ska vara lite kladdig.
  3. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek i cirka en timme.
  4. Baka ut på ett mjölat bakbord till två limpor och lägg dem i bakformar eller på plåt med bakplåtspapper.
  5. Sätt ugnen på 175 grader.
  6. Låt jäsa under bakduk i cirka 1,5 timme.
  7. Grädda limporna gyllene i mitten av ugnen i ca 40 minuter.

Danskt rågbröd

Deg 1

2 msk hela fänkålsfrön
2 msk hel anis
2 msk salt
5 dl kokhett vatten
4 dl rågkross
1 dl krossade linfrön

Deg 2

75 g jäst
5 dl vatten, 37°
2½ dl mörk sirap
4 dl solrosfrön
9 dl grovt rågmjöl
6 dl vetemjöl special

Gör så här:

  • Mortla fänkålen och anisen. Blanda alla ingredienser till deg 1 i en bunke. Plasta ordentligt med folie och låt stå i rumstemperatur i 1-3 dygn.
  • Smula jästen i en bunke, tillsätt vatten och sirap.
  • Blanda ner deg 1. Tillsätt solrosfrön.
  • Arbeta ner mjölet, lite i taget. Degen ska vara väldigt kladdig. Knåda degen med degkrok i maskin i 30 minuter.
  • Klä tre bakformar med bakplåtspapper. Häll i degen och låt jäsa i formarna i ca 30 minuter.
  • Grädda långt ner i ugnen, ca 75 min – 1½ timme i 250°. Täck bröden med aluminiumfolie när de har fått färg, efter drygt en halvtimme.
  • Stjälp upp bröden på galler. Låt svalna.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0