Matbröd

Det blev lite bak av matbröd idag:

Ingredienser till Gi-bröd gi-limpa med dinkel och jäst:

2 gi-limpor
  • 2 brödformar
  • 1 l fullkornsmjöl av dinkel
  • 2 dl siktat dinkelmjöl
  • 3/4 dl linfrö
  • 3/4 dl havrekli
  • 1 tsk salt
  • 50 g jäst (ett paket)
  • 5 dl vatten, 37°
  • 2 ägg
  • 2 msk rapsolja

Så här lagar du Gi-bröd gi-limpa med dinkel och jäst:

 

  1. Blanda samman fullkornsmjöl, siktat dinkelmjöl, linfrö, kli och salt. Ljumma vattnet till 37°. Lös jästen i lite av vattnet och tillsätt resten av vattnet. Vispa upp äggen i en kopp och rör ner oljan. Rör ner äggblandningen i degvätskan. Rör ner mjölblandningen, lite i taget. Arbeta degen i tio minuter för hand till en fast och smidig deg. Låt degen jäsa i en timme.
  2. Arbeta degen ett par minuter. Dela den sedan i två delar och kavla ut till var sin rektangel. Rulla ihop de båda rektanglarna och forma till två limpor. Lägg dem med skarven neråt i var sin brödform. Värm ugnen till 200° och jäs limporna under tiden, ca 30 minuter.
  3. Grädda limporna i 40-50 minuter. Knacka på bröden för att känna om de är färdiga. Låter det ihåligt när du knackar är limporna klara. Pensla dem med lite vatten och låt dem svalna.

Premiärsmak till kvällen middag. Jättegott!
Barnen lite tveksamma först. Skulle ha sina runda Vetekakor.
När de var "slut" verkade det här fungera helt ok!;)
Ugnsstekt lax serverades till.
Lite olika "sallader", grekiskt, avokado och bönor. En riktig GI-middag helt enkelt!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0